Hulpmiddelen bij het toetsen

Er zijn veel hulpmiddelen die kunnen helpen bij het toetsen op digitale toegankelijkheid. Tools kunnen een goede ondersteuning zijn voor iemand die de richtlijnen begrijpt.

Tools kunnen nooit een volledig beeld geven van de toegankelijkheid. Niet alle succescriteria van WCAG zijn automatisch te toetsen. Er zijn veel succescriteria die handmatig moeten worden beoordeeld. Daar is specifieke kennis van de succescriteria en ondersteunende technieken voor nodig.

In dit artikel staan handige tools die een aantal succescriteria automatisch kunnen toetsen en tools die helpen bij het toegankelijk maken van een webpagina of PDF.

Tools

Alle tools zijn gratis te gebruiken, behalve Adobe Acrobat Pro DC.

Browser extenties

  • Web Developer: Deze extensie heeft veel mogelijkheden. Test een pagina met de W3C-validator, herschaal de browser en toon (onder andere) de paginastructuur en alt-teksten. Beschikbaar voor Firefox, Chrome en Opera.
  • axe DevTools: Helpt bij het ontdekken van toegankelijkheidsproblemen op een webpagina. Geeft een duidelijk overzicht met problemen en oplossingen. Download voor Firefox of Chrome.
  • WAVE: Geeft visueel een overzicht van toegankelijkheidsproblemen op een webpagina. Beschikbaar voor Firefox, Chrome en Edge. Ook beschikbaar via https://wave.webaim.org.
  • headingsMap: Zorgt voor een overzicht van alle koppen en kopniveaus op een webpagina. Download voor Firefox, Chrome of Edge.

Bladwijzers

Programma’s

Kleur

PDF’s

  • Adobe Acrobat Pro DC: Maak zelf PDF’s toegankelijk. Heeft ook een toegankelijkheidscontrole. Niet gratis te gebruiken. Beschikbaar voor Windows en Mac.
  • PDF Acccessibility Checker (PAC 3): Geeft een overzicht van toegankelijkheidsproblemen in een PDF-bestand. Alleen beschikbaar voor Windows.

Voorleessoftware

  • NVDA: Open source voorleessoftware, werkt het best in combinatie met Firefox. Alleen beschikbaar voor Windows.
  • VoiceOver: Voorleessoftware ingebouwd in macOS en iOS, werkt het best in combinatie met Safari. Alleen beschikbaar voor Mac.

Meer tools

Er zijn nog (veel) meer tools en er zullen nog nieuwe tools bij komen. Mis je nog een tool of heb je een aanvulling voor deze lijst? Neem contact op via niek@wcag.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *