Nieuw in WCAG 2.2

WCAG 2.2 komt er aan. Deze nieuwe versie is een paar keer uitgesteld. Het staat nu gepland voor december 2022. Deze versie heeft nog de status ‘working draft’, dat wil zeggen dat er wijzigingen kunnen komen in de officiële publicatie.

WCAG 2.2 bouwt verder aan het verbeteren van de richtlijnen voor toegankelijkheid van webcontent voor 3 belangrijke groepen:

 1. mensen met een cognitieve, taal- of leerbeperking;
 2. mensen met een beperking aan het zicht;
 3. mensen met een functiebeperking op mobiele apparatuur.

In de update van WCAG 2.0 naar WCAG 2.1 werden al eens 17 nieuwe succescriteria toegevoegd. WCAG 2.2 breidt WCAG 2.1 uit met nog eens 9 nieuwe succescriteria:

 • 4 op niveau A;
 • 4 op niveau AA;
 • 1 op niveau AAA.

Daarbij verandert in WCAG 2.2 het niveau van 1 van de succescriteria van niveau AA naar niveau A.

Wijziging in de verplichte succescriteria

Het niveau van succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar is aangepast van niveau AA naar niveau A.

Beknopte uitleg van de verplichte succescriteria

2.4.11 Focus Appearance (Minimum) (niveau AA)

Dit succescriterium stelt meer voorwaarden aan de weergave van de indicator van de toetsenbordfocus. Deze eisen komen boven op de eisen van succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content en 2.4.7 Focus zichtbaar.

De indicator van de toetsenbordfocus moet:

 • genoeg contrast hebben met de kleur van hetzelfde bedieningselement als het niet de focus heeft;
 • een minimale oppervlakte hebben;
 • genoeg contrast hebben met aangrenzende kleuren.

2.4.13 Page Break Navigation (niveau A)

Het omzetten van een EPUB-document of PDF-bestand naar een webpagina zorgt dat niet meer duidelijk is waar een pagina begint en eindigt. Verwijzen naar een specifieke pagina is daarom een stuk moeilijker.

Zorg voor een mechanisme om direct naar een specifieke pagina te springen. Geef in de code aan waar een pagina begint en eindigt.

2.5.7 Dragging Movements (niveau AA)

Soms maken onderdelen op een website of in een app gebruik van een sleepbeweging. Bijvoorbeeld voor het aanpassen van een schuifregelaar of het uploaden van een bestand met drag-and-drop. Bediening die een sleepbeweging nodig heeft, kan moeilijk te bedienen zijn. Zorg daarom dat functionaliteit die gebruik maakt van een sleepbeweging ook is te bedienen met één contactpunt op het scherm.

2.5.8 Target Size (Minimum) (niveau AA)

Als twee bedieningselementen naast elkaar staan bestaat de kans dat per ongeluk het verkeerde bedieningselement wordt geactiveerd. Zorg daarom dat het klikbare gebied van een bedieningselement groot genoeg is of dat er genoeg ruimte is tussen, en rondom, de bedieningselementen.

Zorg dat het klikbare gebied van een bedieningselement (of het klikbare gebied samen met de ruimte tussen de bedieningselementen) ten minste 24 pixels bij 24 pixels is.

3.2.6 Consistent Help (niveau A)

Dit succescriterium zorgt dat bezoekers herhalende hulpfuncties gemakkelijk terug kunnen vinden op een webpagina. Als hulpfuncties op meerdere pagina’s voorkomen, zorg dan dat ze telkens in dezelfde volgorde op de pagina zijn geplaatst.

Hulpfuncties zijn bijvoorbeeld:

 • contactgegevens (zoals telefoonnummer, e-mailadres, openingsuren);
 • manieren om contact te zoeken (zoals een chatprogramma, contactformulier, kanalen op sociale media);
 • zelfhulpmogelijkheid (zoals de veelgestelde vragen of een handleiding);
 • geautomatiseerd contact (zoals een chatbot).

3.2.7 Visible Controls (niveau AA)

Soms wordt een bedieningselement pas zichtbaar als de muisaanwijzer over een component wordt bewogen of als een component de toetsenbordfocus krijgt. Daardoor is het niet altijd duidelijk dat er een actie kan worden uitgevoerd. Zorg daarom voor een alternatieve bediening die wel altijd zichtbaar is of zorg voor een mechanisme om de bedieningselementen blijvend zichtbaar te maken.

3.3.7 Accessible Authentication (niveau A)

Veilig inloggen hoort voor iedereen gemakkelijk te zijn. Sommige bezoekers kunnen moeite hebben met het onthouden van een wachtwoord. Zorg daarom voor een alternatieve manier van authenticatie waar geen cognitieve functietest voor nodig is. Of zorg dat inloggevens kunnen worden geplakt in de invoervelden en dat wachtwoordmanagers inloggevens automatisch kunnen invullen.

3.3.8 Redundant Entry (niveau A)

Dit succescriterium zorgt dat dezelfde gegevens niet meer dan één keer moet worden ingevuld in een formulier of bij stappen in een proces. Doe dit bijvoorbeeld door terugkomende velden, die volgen ná de eerste keer invullen, al vooraf in te vullen of zorg dat de gegevens op een gemakkelijke manier kunnen worden overgenomen uit een vorige stap.

Aangepast op 20 maart 2022: Datum aangepast omdat de publicatie is vertraagd; van juni naar september.

Aangepast op 8 augustus 2022: Datum aangepast omdat de publicatie is vertraagd; van september naar december.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *