Het WCAG-niveau en de status in een toegankelijkheidsverklaring lijken op elkaar, maar betekenen toch echt iets heel anders. Het verschil zit in de focus:
- De WCAG-niveaus richten zich op de technische implementatie.
- De statussen van een toegankelijkheidsverklaringen richten zich op de naleving van de wet.
In dit artikel leg ik het verschil verder uit.
WCAG-niveau
De richtlijnen voor toegankelijkheid van webcontent (WCAG) zijn internationale richtlijnen van het World Wide Web Consortium (W3C). Deze helpen je om websites en andere digitale content toegankelijk te maken.
Deze richtlijnen zijn opgedeeld in 3 conformiteitsniveaus. Dit geeft aan hoe streng de toegankelijkheidseisen zijn:
- Niveau A: Dit is het basisniveau. Je pakt hiermee de grootste obstakels aan die mensen met een functiebeperking ondervinden.
- Niveau AA: Dit is het aanbevolen niveau én is wettelijk verplicht voor overheidsinstanties in Nederland (en de EU). Met dit niveau maak je je website toegankelijk voor de meeste mensen met een functiebeperking.
- Niveau AAA: Dit is het hoogste niveau. Het is vaak lastig om je hele website hieraan te laten voldoen. Meestal kies je specifieke onderdelen die je op dit niveau maakt.
Een website kan bijvoorbeeld voldoen aan niveau AA, dat betekent dat aan alle succescriteria op niveau A en AA wordt voldaan. Het niveau waarop wordt voldaan wordt vastgesteld in een WCAG-onderzoek.
Status van toegankelijkheidsverklaring
De status van een toegankelijkheidsverklaring is een aanduiding die aangeeft in hoeverre een website of andere digitale content voldoet aan de wettelijke verplichting voor digitale toegankelijkheid. In Nederland (en de EU) worden hiervoor de volgende statussen gebruikt:
- Status A – Voldoet volledig: Je website voldoet aan WCAG 2.1 AA of hoger.
- Status B – Voldoet gedeeltelijk: Je website voldoet deels, maar er zijn nog verbeterpunten.
- Status C – Eerste maatregelen genomen: Je hebt een toegankelijkheidsonderzoek ingepland.
- Status D – Voldoet niet: Je hebt geen onderzoek naar toegankelijkheid gedaan.
- Status E – Geen toegankelijkheidsverklaring gepubliceerd: Je hebt geen toegankelijkheidsverklaring gepubliceerd.
In Nederland vind je de toegankelijkheidsverklaringen per overheidsinstantie op dashboard.digitoegankelijk.nl. Daar kun je de status de websites van jouw gemeente bekijken.