Een WCAG-onderzoek is een onderzoek naar de toegankelijkheid van een website, document of app. Hierbij wordt getoetst aan de richtlijnen voor toegankelijkheid van webcontent. Dit helpt niet alleen mensen met een beperking, maar zorgt ook voor naleving van de wet.
Soorten onderzoek
Er zijn verschillende soorten onderzoek:
- Volledig onderzoek website
- Volledig onderzoek document
- Volledig onderzoek app
- Deelonderzoek inhoud
- Deelonderzoek techniek
Bekijk welke succescriteria worden getoetst
Onderzoek uitvoeren
Een WCAG-onderzoek moet compleet, betrouwbaar en uniform zijn. Daarom gebruiken we de evaluatiemethode WCAG-EM. Van een onderzoek wordt een volledig rapport gemaakt met daarin alle afwijkingen, maatregelen om problemen op te lossen en praktische adviezen.
WCAG-EM
WCAG-EM is een openbare en goed gedocumenteerde evaluatiemethode. Met behulp van deze methode bepalen we de omvang van het onderzoek en welke pagina’s we onderzoeken.
Een WCAG-onderzoek wordt uitgevoerd op een steekproef van alle pagina’s van een website. Het is belangrijk dat deze steekproef representatief is voor alle content. Daarom zitten in een steekproef de veelgebruikte pagina’s en pagina’s met verschillende soorten content (zoals filmpjes, tabellen, formulieren en documenten).
Deze steekproef wordt vervolgens getoetst.
Let op: Als het rapport wordt gebruikt voor de onderbouwing van een toegankelijkheidsverklaring dan moet het aan een aantal voorwaarden voldoen.
Intake
Het proces start altijd met een persoonlijk gesprek. Tijdens deze intake bespreken we bijvoorbeeld:
- Welke onderdelen van je website extra aandacht nodig hebben
- Wat je verwachtingen zijn van het onderzoek
- Welke planning haalbaar is en bij je past
Bekijk een (voorbeeld) intake voor een WCAG-onderzoek
Onderzoek
Een WCAG-onderzoek is een handmatig onderzoek. We kijken met een kritische blik naar alle aspecten. Na afloop ontvang je:
- Een helder rapport met alle bevindingen
- Concrete maatregelen voor verbetering
- Een persoonlijke toelichting waarbij je vragen kunt stellen
Op dit moment wordt standaard getoetst aan WCAG 2.1 niveau AA. Dit is wettelijk verplicht voor overheidsinstanties. We raden aan om ook alvast naar WCAG 2.2 te kijken, ter voorbereiding op toekomstige eisen.
Voor het onderzoek hebben we in principe alleen (openbare) toegang tot je website nodig.
Bekijk een (voorbeeld) WCAG-onderzoek
Advies
Heb je nog vragen na het onderzoekrapport en de persoonlijke toelichting? Dan kun je altijd bij ons terecht voor extra advies. We denken graag met je mee!
We bieden verschillende vormen van ondersteuning:
- Hulp bij het prioriteren van verbeterpunten
- Praktische tips voor redacteuren en vormgevers
- Technisch advies voor ontwikkelaars
- Workshops voor je team
Deze extra begeleiding is volledig optioneel. Hiervoor werken we met een aparte urenkaart, zodat je precies weet waar je aan toe bent. Je bepaalt zelf hoeveel ondersteuning je nodig hebt.
Hertoets
Zijn verbeteringen doorgevoerd? Een hertoets laat zien hoeveel vooruitgang je hebt geboekt. We controleren of de eerder gevonden problemen zijn opgelost en of de website nu echt toegankelijk is.
Deze controle wordt meestal na ongeveer 12 weken gepland, zodat er voldoende tijd is om aanpassingen te maken.
Meer informatie
Overheidsinstanties en bedrijven mogen zelf bepalen wie ze inschakelen voor het uitvoeren van een WCAG-onderzoek. Voor het meest eerlijke en complete beeld kan het best een onafhankelijke partij worden gebruikt, maar ze mogen dit onderzoek ook zelf uitvoeren.

Wil je een onderzoek laten uitvoeren door een onafhankelijke partij? Kijk dan eens op de website van WCAG.nl of neem contact op via niek@wcag.nl.