YouTube-filmpjes toegankelijk insluiten

Eerder schreef ik een artikel over toegankelijke filmpjes en geluidsfragmenten. Naast de inhoud van een filmpje of geluidsfragment kan ook de mediaspeler van YouTube toegankelijk(er) worden gemaakt.

Insluitcode

Met een code voor het insluiten van een video (de insluitcode of embed-code) kunnen filmpjes van YouTube een webpagina worden geplaatst. Deze code ziet er ongeveer zo uit:

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/[VIDEO_ID]" title="YouTube video player" ... ></iframe>

De URL van het filmpje staat in het src-attribuut van het <iframe>-element. Aan deze URL kunnen parameters worden toegevoegd. Een aantal parameters heeft invloed op de toegankelijkheid van de mediaspeler. Met behulp van een waarde 1 of 0 kunnen deze opties worden in- of uitgeschakeld.

  • autoplay: Zorgt dat een filmpje automatisch kan worden afgespeeld. Automatisch afspelen staat standaard uit (autoplay=0). Schakel deze bij voorkeur ook niet in.
  • controls: Zorgt dat de bedieningselementen van de mediaspeler kunnen worden verborgen. Bedieningselementen zijn standaard zichtbaar (controls=1). Verberg deze ook niet.
  • disablekb: Zorgt dat sneltoetsen kunnen worden gebruikt. Sneltoetsen zijn standaard ingeschakeld (disablekb=0). Schakel sneltoetsen bij voorkeur uit. Voeg daarvoor de parameter disablekb=1 toe aan de URL.
  • fs: Zorgt dat een filmpje in volledig scherm kan worden afgespeeld. Volledig scherm staat standaard ingeschakeld (fs=1). Laat deze bij voorkeur ook aan staan.

Lees meer over YouTube parameters

Na het aanpassen van de insluitcode ziet deze er zo uit:

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/[VIDEO_ID]?disablekb=1" title="YouTube video player" ... ></iframe>

Toegankelijke naam

Geef het <iframe>-element ook een toegankelijke naam. Schermlezers kunnen (onder andere) <iframe>-elementen presenteren in een handig overzicht. Zo kunnen mensen die gebruik maken van een schermlezer snel en efficiënt navigeren in de content.

Gebruik hiervoor het title-attribuut van het <iframe>-element. Standaard is de waarde van dit attribuut “YouTube video player”. Vervang dit door een beschrijving van wat er in het filmpje te zien is.

Na het aanpassen van de insluitcode ziet deze er (bijvoorbeeld) zo uit:

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/[VIDEO_ID]?disablekb=1" title="Teckel en Border Collie spelend in een open weide" ... ></iframe>

Ondertitels

Na het uploaden van een filmpje op YouTube, kan YouTube zelf ondertitels genereren. Deze ondertitels zijn vaak nog onvolledig en niet helemaal juist. Het kan wel een groot deel van het werk overnemen. Controleer daarom de gegenereerde ondertitels en verbeter ze waar nodig. Beschrijf in deze ondertitels ook de belangrijke geluiden, zoals een deurbel, een explosie of belangrijke muziek.

YouTube gebruikt deze ondertitels ook voor het maken van een transcript bij het filmpje.

Tips voor een toegankelijke mediaspeler

Tot slot nog een paar tips voor een toegankelijke mediaspeler:

  • Gebruik geen geluid dat automatisch speelt, of zorg voor een mechanisme om geluid dat automatisch speelt te pauzeren, te stoppen of zacht te zetten.
  • Gebruik geen sneltoetsen, of zorg voor een mechanisme om sneltoetsen uit te zetten of opnieuw in te stellen.
  • Gebruik geen automatisch bewegende content, of zorg dat automatisch bewegende content kan worden gepauzeerd, gestopt of uitgezet.
  • Gebruik geen content dat meer dan 3 keer per seconde flitst.