In een toegankelijkheidsverklaring geven overheidsinstanties aan in hoeverre hun websites en mobiele applicaties voldoen aan de toegankelijkheidsstandaard en welke maatregelen zij nemen om deze volledig toegankelijk te maken en te houden. De toegankelijkheidsverklaring wordt ondertekend door de verantwoordelijke bestuurder bij de overheidsinstantie.
In de toegankelijkheidsverklaring wordt ook de status van de website of mobiele applicatie ingevuld:
- Status A – Voldoet volledig
- Status B – Voldoet gedeeltelijk
- Status C – Eerste maatregelen genomen
- Status D – Voldoet niet
- Status E – Geen toegankelijkheidsverklaring gepubliceerd
Een goed uitgevoerd toegankelijkheidsonderzoek is essentiële input voor een toegankelijkheidsverklaring. De status van de toegankelijkheid van een website of app wordt in dit onderzoek bepaald.
Een toegankelijkheidsverklaring moet jaarlijks worden geüpdatet. Daarnaast moet het ook juist en actueel zijn en mag het toegankelijkheidsonderzoek niet ouder dan 3 jaar zijn. Bij een grote verandering van een website of app hoort ook een nieuw toegankelijkheidsonderzoek.
Overheidsinstanties moeten de toegankelijkheidsverklaring publiceren volgens een vast model. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van de invulassistent op toegankelijkheidsverklaring.nl. Een toezichthouder kan aan de hand van zo’n toegankelijkheidsverklaring kijken of een organisatie ‘in control’ is.