Hulpmiddelen bij het toetsen

Er zijn veel hulpmiddelen die kunnen helpen bij het toetsen op digitale toegankelijkheid. Tools kunnen een goede ondersteuning zijn voor iemand die de richtlijnen begrijpt.

Tools kunnen nooit een volledig beeld geven van de toegankelijkheid. Niet alle succescriteria van WCAG zijn automatisch te toetsen. Er zijn veel succescriteria die handmatig moeten worden beoordeeld. Daar is specifieke kennis van de succescriteria en ondersteunende technieken voor nodig.

In dit artikel staan handige tools die een aantal succescriteria automatisch kunnen toetsen en tools die helpen bij het toegankelijk maken van een webpagina of PDF.

Tools

Alle tools zijn gratis te gebruiken, behalve Adobe Acrobat Pro DC.

Browser extenties

  • Web Developer: Web Developer is een hele veelzijdige browser extentie en kan, onder andere, de code van een pagina laten toetsen met de W3C-validator, de het formaat van de browser veranderen en de paginastructuur en alt-teksten laten zien. Beschikbaar voor Firefox, Chrome en Opera.
  • axe DevTools: Deze scanner geeft een duidelijk overzicht met problemen (en oplossingen) op een webpagina. Download voor Firefox of Chrome.
  • WAVE: WAVE geeft visueel een overzicht van toegankelijkheidsproblemen op een webpagina. Beschikbaar voor Firefox, Chrome en Edge. Ook beschikbaar via https://wave.webaim.org.
  • headingsMap: headingsMap geeft een compleet overzicht van alle koppen en kopniveaus op een webpagina. Download voor Firefox, Chrome of Edge.
  • Stylus: Voeg custom CSS toe aan je pagina. Download voor Firefox of Chrome.

Bladwijzers

Programma’s

Kleur

PDF’s

  • Adobe Acrobat Pro DC: Met Adobe Acrobat Pro DC kun je zelf PDF’s toegankelijk maken. Het heeft ook een ingebouwde toegankelijkheidscontrole. Niet gratis te gebruiken. Beschikbaar voor Windows en Mac.
  • PDF Acccessibility Checker (PAC): Dit programma geeft een overzicht van toegankelijkheidsproblemen in een PDF-bestand. Alleen beschikbaar voor Windows.

Voorleessoftware

  • NVDA: NVDA is open source voorleessoftware. Het werkt het best in combinatie met Firefox. Alleen beschikbaar voor Windows.
  • VoiceOver: VoiceOver is ingebouwd in macOS en iOS. Het werkt het best in combinatie met Safari. Alleen beschikbaar voor Mac.

Meer tools

Er zijn nog (veel) meer tools en er zullen nog nieuwe tools bij komen. Mis je nog een tool of heb je een aanvulling voor deze lijst? Neem contact op via niek@wcag.nl.