Toetsenbordtoegankelijk

Toetsenbordtoegankelijkheid is essentieel voor de bruikbaarheid van een website. Alle functionaliteit en informatie die toegankelijk is met een muis moet ook toegankelijk zijn met enkel het toetsenbord. Bijvoorbeeld het navigeren op de website of het invullen van een formulier.

Websites die volledig met het toetsenbord te bedienen zijn, zijn toegankelijk voor mensen die geen muis (kunnen) gebruiken. Dat zijn bijvoorbeeld mensen met een visuele of motorische beperking.

Een toetsenbord gebruiker maakt meestal gebruik de tabtoets om te navigeren door alle links, knoppen, invoervelden, en multimedia.

Focus

Als er met het toetsenbord over de pagina wordt genavigeerd dan moet dit visueel zichtbaar zijn. Hierdoor kan men zien waar men zich op de pagina bevindt. Dit wordt de focus of de toetsenbord-focus genoemd.

Een focus-indicator is standaard aanwezig in een webbrowser en wordt standaard weergegeven met een outline. Met CSS kan de standaard outline visueel beter zichtbaar worden gemaakt.

Tabvolgorde

De volgorde waarin onderdelen van de webpagina focus krijgen moet logisch zijn als er met het toetsenbord wordt genavigeerd. Als de visuele volgorde van de onderdelen gelijk is aan de volgorde in de broncode dan is de focusvolgorde vaak ook logisch.

Skiplink

Voor mensen die enkel het toetsenbord gebruiken of die gebruik maken van hulptechnologieën zoals voorleessoftware of braille-uitvoer, is het belangrijk dat zij onderdelen die vaak herhaald worden kunnen overslaan. Denk hierbij aan de navigatiebalk van een website of andere herhalende content. Deze zijn vaak groot waardoor het lang duurt voordat de  

Blokken overslaan kan door middel van zogenaamde ‘skiplinks’. Dit is een link op de pagina die direct leidt naar een anker met de belangrijkste content van de pagina. Een skiplink is vaak alleen zichtbaar op het moment dat de link focus krijgt door er met de tabtoets naar te navigeren.

Testen

 1. Controleer of alle pagina functionaliteit te bedienen is met de toetsen tab, enter, spatie, escape, en de pijltoetsen.
 2. Controleer of de focus van de toetsenbord altijd zichtbaar is.
 3. Controleer of de focus zich in een logische volgorde over de pagina beweegt.
 4. Controleer of de focus niet blijft steken op een item of groep van items.

Gerelateerde succescriteria

 • 1.3.2 Betekenisvolle volgorde (A)
 • 2.1.1 Toetsenbord (A)
 • 2.1.2 Geen toetsenbordval (A)
 • 2.1.3 Toetsenbord (geen uitzondering) (AAA)
 • 2.1.4 (A)
 • 2.4.1 Blokken overslaan (A)
 • 2.4.3 Focus volgorde (A)
 • 2.4.7 Focus zichtbaar (AA)